Najnovije vesti

Previous Next

Ministar Jovanović sa ambasadorom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom o planovima dalje modernizacije u Državnom data centru u Kragujevcu

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Prof. dr Mihailo Jovanović, sastao se danas sa ambasadorom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuelom Žiofreom,  v.d direktorom Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinovićem i  gradonačelnikom grada Kragujevca Nikolom Dašićem, u Državnom data centru u Kragujevcu.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije, Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk i direktor DCT - Data Cloud Technology Danilo Savic..

Ministar Jovanović je ovom prilikom ambasadorima predstavio rezultate Vlade Republike Srbije u razvoju IKT sektora, kao i planove za buduća ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovativnu infrastrukturu koje su deo programa „Skok u budućnost - Srbija 2027“.

„Inovacioni distrikt u Kragujevcu, čija izgradnja je planirana programom „Skok u budućnost – Srbija 2027“  predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, a prostiraće se na 4,5ha. Ideja je da postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi. Mladih koji će ostajati u Srbiji, sa svojim porodicama, da razvijaju svoje ideje, vizije i snove i koji će biti motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije. U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700m2 i skoro 10.000m2 garaža, dok će u konačnoj fazi imati skoro 62.000m2 sa još 23.000m2 garaža. Zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa posebnim sadržajima, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce i po tome je jedinstven distrikt u Jugoistočnoj Evropi“, izjavio je ministar Jovanović.

Ministar Jovanović je dodao da se u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027” radi na daljoj modernizaciji i digitalizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu izgradnjom bloka 2 kapaciteta 16MW.

“Evropska unija je veoma fokusirana na digitalnu tranziciju, to je revolucija koja se dešava širom sveta, u Evropi i u Srbiji, a mi želimo da budemo uz Srbiju u sprovođenju te revolucije u narednim godinama. Srbija je već deo programa Digitalna Evropa, već je deo inicijative za računare visokih performansi, a sada imamo Plan rasta koji je tu da poveća integraciju Zapadnog Balkana u Jedinstveno tržište EU, jačanje kapaciteta i digitalizacija će biti veliki prioritet ovog Plana rasta”, rekao je ambasador Žiofre.

Izvor i foto: Ministar Jovanović sa ambasadorom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom o planovima dalje modernizacije u Državnom data centru u Kragujevcu (mit.gov.rs) i Kancelarija za IT i eUpravu

Data Cloud Technology d.o.o.

Save Kovačevića 35b, Kragujevac, Srbija
+381 34 617 1883
info@dct.rs